Πρόσκληση -Ημερήσια Διάταξη 489ης Συνεδρίασης, ώρα 9:00 στη Ροτόντα Θεσσαλονίκης | Τοπικά Συμβούλια Μνημείων
Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Πρόσκληση -Ημερήσια Διάταξη 489ης Συνεδρίασης, ώρα 9:00 στη Ροτόντα Θεσσαλονίκης

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
—————————
ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ: Πλ. Αγ. Γεωργίου, Ροτόντα 546 35, Θεσσαλονίκη

ΤΗΛΕΦΩΝΟ:  2310212217

E-mail:  tsmkm@culture.gr

Πληροφορίες: Β. Πελτέκη

 

ΘΕΜΑ: Πρόσκληση

 

Σας ειδοποιούμε ότι το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας θα συνεδριάσει την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 9.00, στην Ροτόντα, Πλατεία Αγ. Γεωργίου Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την ακόλουθη ημερήσια διάταξη

1. Έγκριση ή μη αρχιτεκτονικής μελέτης για την αποκατάσταση τμήματος του προστατευόμενου περιβάλλοντος χώρου του διατηρητέου, από το ΥΠ.ΠΟ.Α. και το πρώην Υ.ΜΑ.Θ. (νυν αρμοδιότητας ΥΠ.ΕΣ.), κτηρίου του Παπάφειου Ορφανοτροφείου, επί της οδού Παπάφη 33, στον Δήμο Θεσσαλονίκης, Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της κατασκευής του σταθμού «Παπάφη» του «Μετρό Θεσσαλονίκης».
2. Έγκριση ή μη μελέτης για την αποκατάσταση και αναμόρφωση των κύριων όψεων του σύγχρονου πολυώροφου κτιρίου στη συμβολή της Λεωφόρου Νίκης 1 και της οδού Βενιζέλου, πλησίον του διατηρητέου, από το ΥΠ.ΠΟ.Α., κτιρίου επί της λεωφόρου Νίκης 5 (πρώην εστιατόριο «Όλυμπος – Νάουσα»), εντός του «ιστορικού τόπου» του Δήμου Θεσσαλονίκης, φερόμενης ιδιοκτησίας κ. Πηνελόπης Δουβαλτζή και λοιπών συνιδιοκτητών.
3. Έγκριση ή μη τοποθέτησης προκατασκευασμένου οικίσκου εντός του προστατευόμενου περιβάλλοντος χώρου του διατηρητέου, από το ΥΠ.ΠΟ.Α., βιομηχανικού συγκροτήματος του παλαιού κεντρικού Αντλιοστασίου, επί της οδού 26ης Οκτωβρίου 19, στον Δήμο Θεσσαλονίκης, Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, φερόμενης ιδιοκτησίας Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης Α.Ε.
4. Έγκριση ή μη τροποποίησης ήδη εγκεκριμένης μελέτης για την συντήρηση, αποκατάσταση και επανάχρηση διώροφου κτιρίου (χωρίς υπόγειο, με στέγη και νεότερη προσθήκη κατ’ επέκταση), πλησίον του διατηρητέου από το ΥΠΠΟΑ κτιρίου Λυσίμαχου Σαραφιανού, εντός του «ιστορικού τόπου» της Αρναίας, στον Δήμο Αριστοτέλη, της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, ως προς την χρήση (από παραδοσιακό ξενοδοχείο σε κατοικία) και συναφείς εργασίες, φερόμενης ιδιοκτησίας Σπυρίδωνα Χαριστού.
5. Έγκριση ή μη, μελέτης συντήρησης δύο (2) φορητών εικόνων Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής Κολχικού, Π. Ε. Θεσσαλονίκης.
6. Χορήγηση ή μη άδειας μελέτης και δημοσίευσης της κεραμικής από την ανασκαφή της νεολιθικής θέσης των Παλιαμπέλων Κολινδρού Πιερίας στην κ. Ιωάννα Σιαμίδου.
7. Έγκριση ή μη της αναθεώρησης τηςυπ’ αρ. 137/2009 οικοδ. άδειας ως προς τα αρχιτεκτονικά και το διάγραμμα δόμησης σε εντός αρχαιολογικού χώρου τεμάχιο, φερόμενης ιδιοκτησίας Α. Συντριβάνη, με στοιχεία Α1-Α2…-Α15-Α1, εμβαδού 4940,00τ.μ., στη θέση «Παλιόμυλο», στη Δ.Κ. Σκοτίνας, του Δήμου Δίου-Ολύμπου, Π.Ε. Πιερίας.
8. Έγκριση ή μη χορήγησης άδειας εκσκαφής σε αίτημα για ανεύρεση κρυμμένου δημόσιου θησαυρού στην περιοχή του χωριού Φωτεινά, Δήμου Κατερίνης, Π.Ε. Πιερίας, στους κ. κ. Νικόλαο Ακριβόπουλο του Γεωργίου και Δημήτριο Παπαθεοδώρου του Χρήστου.
9. Έγκριση ή μη χορήγησης άδειας εκσκαφής σε αίτημα για ανεύρεση κρυμμένου δημόσιου θησαυρού στην περιοχή του χωριού Άνω Βροντού, Δήμου Δίου-Ολύμπου, Π.Ε. Πιερίας, στους κ. κ. Νικόλαο Ακριβόπουλο του Γεωργίου και Δημήτριο Παπαθεοδώρου του Χρήστου.
10. Χορήγηση ή μη άδειας εργασιών στο ναό Τιμίου Προδρόμου (Προδρομούδι) πόλεως Σερρών.
11. Έγκριση ή μη άδειας ανάπτυξης υπαίθριων τραπεζοκαθισμάτων, από πλευράς αρχαιολογικού νόμου, σε Κατάστημα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος – Επιχείρηση Μαζικής Εστίασης Πρόχειρου Γεύματος και Λιανικού Εμπορίου (Αναψυκτήριο και Παντοπωλείο βιολογικών προϊόντων), στο ισόγειο οικοδομής επί της οδού Πατριάρχου Ιωακείμ 2 και Αλεξάνδρου Σβώλου 1 και, στον άμεσο περιβάλλοντα χώρο του ναού της του Θεού Σοφίας, Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
12. Χορήγηση άδειας κατοχής εκατόν τριάντα επτά (137) αρχαίων νομισμάτων και μολυβδόβουλων και οκτώ (8) αρχαίων αντικειμένων, στον κ. Αγγελίδη Αθανάσιο του Γεωργίου.
13. Παροχή σύμφωνης γνώμης για την υπαγωγή-τακτοποίηση για 30 έτη ή μη αυθαίρετων κατασκευών, σύμφωνα με το άρθρο 116, παρ. 9 του Ν. 4495/2017, στο διατηρητέο από το ΥΠ.ΕΣ. κτήριο, στην συμβολή των οδών Ίωνος Δραγούμη 28 και Σολωμού, στο άμεσο περιβάλλον του Μπεζεστενίου, φερόμενης ιδιοκτησίας κ. Γ. Καρύδα ΜΟΝ ΕΠΕ.
14. Χορήγηση ή μη άδειας λειτουργίας και ανάπτυξης υπαίθριων τραπεζοκαθισμάτων, στον φερόμενο ως μισθωτή κ. Γ. Τερζούδη του Υ.Ε. Καταστήματος «ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΟ-ΜΕΖΕΔΟΠΩΛΕΙΟ-ΟΥΖΕΡΙ», με την επωνυμία «ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ» επί της Λεωφόρου ΟΧΙ αρ. 2, στον άμεσο περιβάλλοντα χώρο των ανατολικών τειχών της πόλης, στο Δήμο Νεάπολης –Συκεών, Δ.Ε. Αγίου Παύλου.
15. Παροχή σύμφωνης γνώμης ή μη για την υπαγωγή αυθαιρέτων κατασκευών σε διαμέρισμα του 3ου ορόφου και σε ισόγεια θέση στάθμευσης στην οικοδομή επί της οδού Λωτού 1 & Ιβίσκου, στο βόρειο όριο του αρχαιολογικού χώρου της Άνω Τούμπας Θεσσαλονίκης, εντός της ζώνης προστασίας των 500μ., στις διατάξεις του Ν. 4495/2017.
16. Όροι για την έγκριση ή μη καθορισμού διαστάσεων κουβουκλίου και μέγιστου εξοπλισμού υφιστάμενων περιπτέρων για το Δήμο Θεσσαλονίκης όταν τα περίπτερα βρίσκονται εντός κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων ή στο άμεσο περιβάλλον μνημείων.
17. Αποδοχή ή μη της αίτησης θεραπείας σχετικά με απόφαση – γνωμοδότηση περί αυθαίρετης κατασκευής σε οικοδομή στη συμβολή των οδών Σύλλα αρ. 8 και Επταπυργίου αρ. 96 στη Θεσσαλονίκη, εντός της προστατευμένης ζώνης των βορείων τειχών της πόλης.
18. Έγκριση ή μη αρχιτεκτονικής μελέτης για την ανέγερση διώροφης κατοικίας με υπόγειο, επί της οδού Ψαρρών (πεζόδρομος), στο Δ.Ε. Συκεών, του Δήμου Νεάπολης – Συκεών, φερομένης ιδιοκτησίας Γιαγμούρη Ευδόκιμου και Σταθούλη Ευδοκίας.
19. Χορήγηση ή μη άδειας μελέτης και δημοσίευσης των προσφυγικών εικόνων που βρίσκονται στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής.
20. Έγκριση ή μη του αιτήματος για διενέργεια ανασκαφικής έρευνας, με ιδιωτική χρηματοδότηση, σε οικόπεδο, εντός του οικισμού της Γαλάτιστας, φερόμενης ιδιοκτησίας Στροίκου Εμμανουήλ του Κατάκαλου.
21. Έγκριση ή μη, τροποποίησης εγκεκριμένης αρχιτεκτονικής μελέτης λόγω τροποποίησης εσωτερικών διαρρυθμίσεων και του περιβάλλοντος χώρου του έργου «Αλλαγή εσωτερικών διαρρυθμίσεων και μετατροπή σε 5* του ξενοδοχείου ΜOUΝΤ ATHOS», στην εκτός σχεδίου περιοχή της ΔΚ Ιερισσού, Δήμου Αριστοτέλη, ΠΕ Χαλκιδικής.
22. Έγκριση ή μη, αρχιτεκτονικής μελέτης για την ανέγερση διώροφης κατοικίας με υπόγειο και πισίνα στη θέση «Λαγόμανδρα», Δ.Κ. Νικήτης, Δήμου Σιθωνίας, ΠΕ Χαλκιδικής.
23. Χορήγηση ή μη άδειας για την Γ’ αναθεώρηση της υπ’ αρ. 18/15 Α.Δ., για την κατασκευή εγκαταστάσεων αθλοπαιδιών, επί νέας επίχωσης και άνευ εκσκαφών, στο υφιστάμενο ξενοδοχειακό συγκρότημα “SANI BEACH HOTEL – SANI ASTERIAS”, σε γεωτεμάχιο εμβαδού 202.711,31 τ.μ., στη θέση «ακτή Σάνη» της Δ.Κ. Νέας Φώκαιας, Δ.Ε. Κασσάνδρας του Δήμου Κασσάνδρας, Π.Ε. Χαλκιδικής, φερομένης ιδιοκτησίας «ΣΑΝΗ Α.Ε. Ανώνυμη Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουρισμού», εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Σάνης.
24. «Χορήγηση σύμφωνης ή μη γνώμης για τη λειτουργία ισογείου καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με χρήση «αναψυχής και λιανικής διάθεσης τροφίμων μαζικής εστίασης – καφετέρια» και για εργασίες διαμόρφωσης των όψεων και του εξωτερικού χώρου του καταστήματος, στον κ. Αλιγιζάκη Στυλιανό, επί της οδού Βενιζέλου 104, στο Ο.Τ. 173, πλησίον τετράγωνου πύργου του βόρειου αρχαίου τείχους της Βέροιας».
25. Χορήγηση άδειας μελέτης του Ι.Ν. Τιμίου Προδρόμου στη Νάουσα της Ημαθίας στο πλαίσιο του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος της Πολυτεχνικής Σχολής Θεσσαλονίκης «Προστασία, Συντήρηση και Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού».
26. Γνωμοδότηση για Περιβαλλοντική Αδειοδότηση του έργου «Κατασκευή κλειστού δικτύου άρδευσης στην περιοχή Στύλος – Καμάρα του αγροκτήματος Νάουσας» που πρόκειται να υλοποιήσει ο ΤΟΕΒ Αγροκτήματος Νάουσας.

                                                                                          Η Πρόεδρος του Τ.Σ.Μ.Κ.M.

 

                                                                              Ελένη Άγγου

Πάρεδρος Ν.Σ.Κ

         Θεσσαλονίκη, 18-01-2019

        Ακριβές Αντίγραφο

     Η   Γραμματεύς του Τ.Σ.Μ.Κ.Μ.

 

 

Μαρία Αποστόλου

Αρχαιολόγος