Υπουργείο Πολιτισμού

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΗΣ 531ης /23-09-2022  ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
—————————
ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ: Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Νέο κτίριο Διοίκησης
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 2313306411, 413
E-mail: tsmkm@culture.gr

ΘΕΜΑ: Πρόσκληση-Ημερήσια Διάταξη

Σας ειδοποιούμε ότι το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης την Παρασκευή 23.09.2022 και ώρα 9.00 στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (Νέο Κτήριο Διοίκησης) στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την ακόλουθη ημερήσια διάταξη:

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΗΣ 531ης /23-09-2022  ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 

 1.Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας

  1. Χορήγηση ή μη έγκρισης για την αλλαγή της χρήσης μη κατασκευασμένης οικοδομής, η οποία πρόκειται να κατασκευαστεί στο κληροτεμάχιο αρ. 209, εμβαδού 2.560,71 τ.μ., στη θέση «Ξηροκάμπι» της Τ.Κ. Δίου, Δ.Ε. Δίου, Δ. Δίου-Ολύμπου, εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου του Δίου, από αγροτική αποθήκη σε κατάστημα.
  2. Χορήγηση ή μη σύμφωνης γνώμης για την άδεια διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου στα αγροτεμάχια αρ. 540 και αρ. 541, της κτηματικής περιοχής της Τ.Κ. Μακρυγιάλου, του Δήμου Πύδνας-Κολινδρού, εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της Πύδνας.
  3. Χορήγηση ή μη σύμφωνης γνώμης για την ολοκλήρωση Μελέτης Προτύπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων, που αφορά σε κτίσμα με χρήση ενοικιαζόμενων δωματίων και εστιατορίου-παρασκευαστηρίου, στα αγροτεμάχια αρ. 540 και αρ. 541, της κτηματικής περιοχής της Τ.Κ. Μακρυγιάλου, του Δήμου Πύδνας-Κολινδρού, εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της Πύδνας.

2.Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης

4.Έγκριση ή μη τροποποίησης εγκεκριμένης Αρχιτεκτονικής Μελέτης ανέγερσης συγκροτήματος κατοικιών στο ΟΤ Γ472/οικ.08Ν, φερόμενης ιδιοκτησίας  INNOVATION GROUP M.I.K.E., στη Θέρμη Δ. Θέρμης, Π.Ε. Θεσσαλονίκης.

5.Έγκριση ή μη αναθεώρησης της υπ΄ αριθμ. ΥΠΠΟΑ 127617/21-4-2021 Απόφασης «Έγκριση αρχιτεκτονικής μελέτης συγκροτήματος κατοικιών, φερόμενης ιδιοκτησίας κ. Θ.  Δαβιτίδη, στο οικ. 02 του ΟΤ Γ498 Θέρμης, Δήμου Θέρμης, Π.Ε. Θεσσαλονίκης, Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας», και κατάχωσης αρχαιολογικών καταλοίπων.

6.Χορήγηση συναίνεσης ή μη για την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Σταθμού ισχύος 999,9 kWp στο αγροτεμάχιο με αρ. 939 αγροκτήματος Ασσήρου, (συνολικού εμβαδού 15.605,00 τ.μ.) στην Δ.Δ. Ασσήρου, Δ. Λαγκαδά, Π.Ε. Θεσσαλονίκης, φερόμενης ιδιοκτησίας της εταιρείας «ΛΙΟΥΣΑΣ ΙΚΕ».

7.Χορήγηση ή μη άδειας εκσκαφής και ανέγερσης ισόγειας κατοικίας με υπόγειο, περίφραξη και σηπτική δεξαμενή στο αγροτεμάχιο με αρ. 6773α της Δ.Κ. Βασιλικών, Δ.Ε. Βασιλικών, Δήμου Θέρμης, φερόμενης ιδιοκτησίας Ιωάννας Σύρμως Τσόγκα και Στυλιανής Τσόγκα (δια του πληρεξούσιου Δημήτριου Τσόγκα).

8.Χορήγηση συναίνεσης ή μη: α. για την άδεια εκσκαφής και β. για την έγκριση αρχιτεκτονικής μελέτης για την ανέγερση κατοικίας με υπόγειο, στέγη, περίφραξη και βόθρο, στο αγροτεμάχιο αρ. 833Α, φερόμενης ιδιοκτησίας κας Ελβίρας Λ. Δήμα στο αγρόκτημα Ωραιοκάστρου, Δ. Ωραιοκάστρου, Π.Ε. Θεσσαλονίκης.

9.Χορήγηση συναίνεσης α: για την έγκριση ή μη άδειας εκσκαφής και β: για την έγκριση αρχιτεκτονικής μελέτης για την ανέγερση ισόγειου βιοτεχνικού κτιρίου με τμήμα ορόφου στο  αγροτεμάχιο με αρ. 273 στη Δ.Κ. Ν. Μηχανιώνας, Δ.Ε. Θερμαϊκού, Π.Ε. Θεσσαλονίκης.

10. Χορήγηση ή μη συναίνεσης για την διατήρηση με κατάχωση οικοδομικών καταλοίπων της σωστικής ανασκαφής που διενεργήθηκε στην Τ.Κ. Λαγυνών, Δ. Λαγκαδά, Π.Ε. Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του έργου «Έργα Διασύνδεσης Νέου ΚΥΤ Λαγκαδά».

3.Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους

11.Χορήγηση ή μη άδειας μελέτης στην κα Σωτηρία Χρονάκη των ζωοαρχαιολογικών καταλοίπων από τις ανασκαφές στο ιερό Ποσειδίου (Κασσάνδρα) και αρχαίας Μένδης (Προάστειο-Κασσάνδρα).

12.Έγκριση ή μη Ρυθμίσεων Ν. 4495/2017 σε υφιστάμενες ξενοδοχειακές Μονάδες Athos Palace Hotel στη θέση Σωλήνας Καλλιθέας.

13.Έγκριση ή μη μελέτης ανέγερσης συγκροτήματος τουριστικού ενδιαφέροντος αποτελούμενου από εμπορικά καταστήματα, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και γραφεία, στα αγροτεμάχια 231-11,231-12 και 231-13 του αγροκτήματος Καλλιθέας στην εκτός σχεδίου περιοχή του Δήμου Κασσάνδρας επί της επαρχιακής οδού Καλλιθέας-Κρυοπηγής.

14.Χορήγηση ή μη σύμφωνης γνώμης για την έγκριση της «Μελέτης αποκατάστασης επικίνδυνων κατολισθητικών φαινομένων οικισμού Αφύτου», εντός του ιστορικού τόπου και κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της Αφύτου, στην Τ.Κ. Αφύτου, Δ.Ε. Κασσάνδρας του Δήμου Κασσάνδρας, Π.Ε. Χαλκιδικής.

 

4.Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας

15.Έγκριση ή μη υπαγωγής στις διατάξεις του άρθρου 117 του νόμου 4495/2017 (κατά τη διαδικασία της παραγράφου 9, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 227 του νόμου 4610/2019), αυθαίρετων κτηρίων και κατασκευών  στον προστατευόμενο περιβάλλοντα χώρο  και σε επαφή με το οθωμανικό τέμενος Ισκεντέρμπεη – «Τέμενος Μεζά» στα Γιαννιτσά, Δήμου Πέλλας, Π.Ε. Πέλλας (με Α/Α δήλωσης: 13019518).

 

5.Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών

16.Χορήγηση ή μη άδειας ανέγερσης ισόγειας μονοκατοικίας με υπόγειο και έγκριση ή μη κατάχωσης αρχαίων σε οικόπεδο στη συμβολή των Οδών Καπετάν Μητρούση και Μιχαήλ Ουζούνη στην πόλη των Σερρών».

17.Διαβίβαση αιτήματος χορήγησης άδειας για πρόγραμμα μη παρεμβατικής επιφανειακής έρευνας, αποτύπωσης και δημοσίευσης των καταλοίπων των αρχαίων υδραγωγείων της Αμφίπολης.

18.Διαβίβαση αιτήματος του κ. Αντωνίου Τσουρού του Νικολάου για χορήγηση άδειας μελέτης και δημοσίευσης βυζαντινών γλυπτών από συλλογές αρμοδιότητας της ΕΦΑ Σερρών.

6.Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας

19.Έγκριση ή μη Έκθεσης Ελέγχου Επιτροπής του άρθρου 41 του Ν. 4858/2021 για το αρχοντικό, χαρακτηρισμένο από το ΥΠ.ΠΟ.Α. ως αρχαίο μνημείο, γνωστό με την ονομασία «Αρχοντικό Χριστοδούλου (πρώην Βλαχογιάννη)», επί της οδού Πατριάρχου Ιωακείμ 10 (14), Ο.Τ. 68γ, στον ιστορικό τόπο της Κυριώτισσας και στο περιβάλλον των βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων του, στην Τ.Κ. Βέροιας, Δήμου Βέροιας, Π.Ε. Ημαθίας.

20.Ολοκλήρωση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Τ.Κ. Αγίας Βαρβάρας, Δήμου Βέροιας.

21.Χορήγηση ή μη άδειας εκσκαφής για την ανέγερση «Καταστήματος-έκθεση πλακιδίων» στο αγροτεμάχιο αριθ. 5889 αγροκτήματος Νάουσας, Δήμος Νάουσας.

7.Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας

22.Έγκριση ή μη κατεδάφισης δύο (2) συνεχόμενων ισόγειων κτηρίων καταστημάτων, τα οποία ανάγονται στην περίοδο των τελευταίων εκατό (100) ετών, επί της λεωφόρου Βασ. Όλγας 185 και της οδού 25ης Μαρτίου (26Α – 26Β – 26Γ), πλησίον του διατηρητέου, από το ΥΠ.ΠΟ.Α., κτηρίου επί της λεωφόρου Βασ. Όλγας 162 και της οδού 25ης Μαρτίου («Βίλα Μορντώχ»), στον Δήμο Θεσσαλονίκης, Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, φερόμενης ιδιοκτησίας Γεωργίας Παππά και Μαρίας Χατζηπαρασκευά.

23.Έγκριση ή μη παροχής σύμφωνης γνώμης  για την υπαγωγή στις διατάξεις του άρθρου 117 του νόμου 4495/2017, (κατά τη διαδικασία της παραγράφου 9, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 227 του νόμου 4610/2019), αυθαίρετων κατασκευών [ισόγειες προσθήκες (αποθήκη και wc)], στον προστατευόμενο περιβάλλοντα χώρο του χαρακτηρισμένου από το ΥΠ.ΠΟ.Α., ως «Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο», κτηρίου, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Μιαούλη 29 και Δελφών 62, (πρώην 7ο Δημοτικό Σχολείο), του Δήμου Θεσσαλονίκης, φερόμενης ιδιοκτησίας Εφραίμογλου Λάζαρου και λοιπών συνιδιοκτητών (με Α/Α δήλωσης: 12508178).

24.Έγκριση ή μη μελετών (αρχιτεκτονική, στατική, Η/Μ) για τη συντήρηση, αποκατάσταση και επανάχρηση (ως χώρο πολιτιστικών χρήσεων) του διατηρητέου, από το ΥΠ.ΠΟ.Α., κτηρίου της Λέσχης του κτιριακού συγκροτήματος «Καλογερικά», πλησίον του διατηρητέου, από το ΥΠ.ΠΟ.Α., κτηρίου του Σχολείου, στη Δημοτική Κοινότητα Αμμουλιανής, του Δήμου Αριστοτέλη, Π.Ε. Χαλκιδικής, φερόμενης ιδιοκτησίας Δήμου Αριστοτέλη.

25.Έγκριση ή μη αρχιτεκτονικής μελέτης που αφορά σε παρεμβάσεις στο άμεσο περιβάλλον του χαρακτηρισμένου από το ΥΠ.ΠΟ.Α., ως «μνημείο», κτηρίου του παλαιού Δημοτικού Σχολείου επί της οδού Π. Παπαδοπούλου 15, «στο πλαίσιο ανάπλασης της Πλατείας Μνημείου Ποντίων που βρίσκεται στη λεωφόρο Κομνηνών», στη Δημοτική Ενότητα Πανοράματος του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη.

26.Έγκριση ή μη αρχιτεκτονικής μελέτης για την ανέγερση διώροφης μονοκατοικίας, με υπόγειο, στέγη και περίφραξη, σε οικόπεδο, εντός του προστατευόμενου, από το ΥΠ.ΠΟ.Α. και το πρώην Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. (νυν αρμοδιότητας ΥΠ.ΕΣ.), οικισμού του Παλαιού Παντελεήμονα, του Δήμου Δίου – Ολύμπου, Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ο οποίος εντάσσεται στον «ιστορικό τόπο» του Πιερικού Ολύμπου, φερόμενης ιδιοκτησίας Αθανασίου Σιακάρα.

27.”Έγκριση ή μη παροχής σύμφωνης γνώμης  για την υπαγωγή στις διατάξεις του άρθρου 117 του νόμου 4495/2017, (κατά τη διαδικασία της παραγράφου 9, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 227 του νόμου 4610/2019), αυθαίρετων κατασκευών  πλησίον των διατηρητέων από το ΥΠΠΟΑ, κτιρίων και εντός του προστατευόμενου περιβάλλοντα χώρου του βιομηχανικού συγκροτήματος «Ζυθοποιία ΦΙΞ», στην οδό 26ηςΟκτωβρίου και εντός του Ο.Τ. 34, του Δήμου Θεσσαλονίκης, φερόμενης ιδιοκτησίας Πάρι Παρίση και λοιπών συνιδιοκτητών (με Α/Α δήλωσης: 12982592).”

8.Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης

28.Χορήγηση ή μη σύμφωνης γνώμης για την τοποθέτηση από τον Δήμο Θεσσαλονίκης γλυπτού έργου τέχνης, κατόπιν δωρεάς, στην Πλατεία Ναυαρίνου.

29.Χορήγηση, ή μη, άδειας τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων στον εξωτερικό χώρο του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος (Επιχείρηση Μαζικής Εστίασης, Μερικής Επεξεργασίας Πρόχειρου Γεύματος, Καφετέρια – Αναψυκτήριο) με το διακριτικό όνομα «Little Cup», ιδιοκτησίας κ. Θ. Φλέγκα, που λειτουργεί σε ισόγειο κατάστημα της σύγχρονης οικοδομής επί της Παπαρηγοπούλου 22, έναντι του προπύλου της βυζαντινής μονής των Αγίων Αποστόλων στην περιοχή των δυτικών τειχών.

30.Χορήγηση ή μη σύμφωνης γνώμης για την υπαγωγής στις διατάξεις του Ν. 4495/2017 αυθαίρετων κατασκευών στο διαμέρισμα αρ. 1 του 7ου ορόφου οικοδομής επί της πλατείας Ναυαρίνου αρ. 7, φερόμενης ιδιοκτησίας των κ.κ. Μ. Ροδοπούλου και Μ. Μαυρογιάννη, εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου του Γαλεριανού Συγκροτήματος στη Θεσσαλονίκη, στα δυτικά του επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου όπου διατηρούνται ορατές αρχαιότητες.

31.Χορήγηση ή μη άδειας για κατάληψη κοινόχρηστου χώρου μπροστά από εμπορικό κατάστημα επί της οδού Πλατείας Ναυαρίνου 18 για έκθεση εμπορευμάτων στο άμεσο περιβάλλον του αρχαιολογικού χώρου των ανακτόρων του Γαλερίου.

32.Έγκριση ή μη αρχιτεκτονικής μελέτης για την ανέγερση τριώροφου κτιρίου κατοικιών με υπόγειους χώρους στάθμευσης και αποθήκες, σε οικόπεδο με πρόσωπο επί της οδού Μάρκου Μπότσαρη 3 και επί πεζοδρόμου προς τον Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου στον Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου, φερομένης ιδιοκτησίας της εταιρίας «Αργυρόπουλου και ΣΙΑ Ε.Ε.»

………………………………………………………………………………………………………….

 

Ο Πρόεδρος του Τ.Σ.Μ.Κ.M.

Νικόλαος Πρίτσινας

Θεσσαλονίκη, 20-09-2022                                                Πάρεδρος Ν.Σ.Κ.

Ακριβές Αντίγραφο

Η  Γραμματεύς του Τ.Σ.Μ.Κ.Μ.

Αγνή Καραδήμου

Αρχαιολόγος